Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Проект на София Тех Парк ще разпознава подходящите хранителни добавки

До края на февруари суперкомпютърът ще е на територията на България, съобщи Тодор Младенов, изпълнителен директор на научно-технологичния парк

гледано: 2903   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Проект на екип от Лабораторния комплекс на София Тех Парк скоро може да има добро приложение в медицината, тъй като съчетава два типа анализи с цел осъществяване на иновативно изследване на влиянието на хранителни продукти върху човешката микрофлора. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк.
Още по темата

Той се надява, че проектът съвсем скоро може да има комерсиално приложение в медицината.

„Така по иновативен метод ще могат да се направят изследвания и да се предписват правилните хранителни добавки или необходимо лечение“, конкретизира идеята експертът.

Младенов информира, че екипи на София Тех Парк през последните 7-8 месеца се изпълняват шест проекта от различни области на човешкото познание с опция за приложение в различни индустрии.

Тази година Нощта на учените ще се проведе на 27 ноември на повече от 25 локации в цяла България, като София Тех Парк традиционно е най-посещаваната локация. „Целта на събитието е да предостави всички изследвания, които правят европейките учени на достъпен език, така че да могат всички и особено децата да се запознаят с възможностите на науката“, заяви Младенов.

Той информира, че утре от 13 часа екипите от научните звена в Лабораторния комплекс на София Тех Парк ще представят постигнатите резултати от научни проекти, реализирани в периода 2019-2020 г. За посещението на събитието е предвиден хибриден вариант, като тези, който са си запазили места предварително, ще могат да го посетят присъствено, но ще бъде осигурено и онлайн предаване.

Младенов обясни, че един от екипите работи по проект, съчетаващ два типа анализ - единият, от които е на хранителни продукти, а вторият - на микрофлората на човека скоро може да има комерсиално приложение в медицината. Така по иновативен метод ще могат да се направят изследвания и да се предписват правилните хранителни добавки или необходимо лечение.

На въпрос на водещия за етапа, на който се намира сградата, предназначена за суперкомпютъра, Младенов обяви, че строежът, в който ще бъде поместена технологията, ще приключи към средата на януари. Едновременно с това, на ниво Европейска комисия се провежда процедура за доставчик и плановете са до края на февруари машината да е на територията на България.

„Времето ще покаже какви инвестиции ще привлече този суперкомпютър, но вярваме, че инсталирането на такава мощност със сигурно ще привлече интереса на индустрията“, убеден е изпълнителният директор на София Тех Парк.

Как протича подготовката на експертите, които ще работят с българския суперкомпютър? Какви събития предстоят да се случат на територията на София Тех Парк?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?